Yunanistan vatandaşlığının kazanılması ile kişiler, ABD dahil birçok ülkeye vizesiz seyahat imkanına sahip olmaktadır. Ayrıca Yunan vatandaşlığı Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde çalışma ve ikamet izni sağlamaktadır.
A. DOĞUM YOLUYLA YUNAN VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI
Yunan bir anne veya babadan doğan her çocuk doğumdan itibaren Yunan vatandaşlığını kazanır. Bununla birlikte yabancıların Yunanistan’da doğan çocukları belirli şartların gerçekleşmesi halinde vatandaşlık kazanabilmektedir.
I. Yunanistan'da doğum ve okula devam nedeniyle Yunan Vatandaşlığının Kazanılması
I.I. Başvuruda Aranan Şartlar
I.II. Başvuru Süreci
Yunan vatandaşlığının kazanılması için çocuğun ebeveynleri tarafından ortak beyan-başvuru yapılır. Yunan vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin beyan-başvuru ve ilgili destekleyici belgeler, başvuru sahibinin ikamet ettiği belediyenin bulunduğu bölgesel yargı bölgesindeki Merkezi Olmayan İdarenin yetkilisine sunulur.
II. Yunanistan’da okula gitme nedeniyle Yunan Vatandaşlığının Kazanılması
I.I. Başvuruda Aranan Şartlar
a. Anaokulu eğitimi bu kapsamda sayılmamaktadır.
belediyenin idari olarak bağlı olduğu Merkezi Olmayan İdarenin yetkili servisine beyan-başvuruda bulunabilir.
II.II. Başvuru Süreci
Başvuru beyanı ve ilgili destekleyici belgeler, başvuru sahibinin ikamet ettiği belediyenin bulunduğu bölgesel yargı bölgesindeki Vatandaşlık Bölge Müdürlüğünün yetkili servisine ibraz edilir. Vatandaşlık hizmetinin Başkanı başvuru beyanının sunulmasından itibaren 6 ay içinde, özeti Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, ilgili belediyeye vatandaşlık tescilini emreder.
Bu madde hükümlerine göre Yunan vatandaşlığını kazanan bir yabancının çocuğu, ebeveynlerinin Yunan vatandaşlığını kazandığı tarihte reşit değilse ve evli değilse, başka bir ifadeye gerek kalmaksızın Yunan olur.
B. VATANDAŞLIĞA KABUL EDİLME İLE YUNAN VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI
Yunanistan vatandaşlığının; evlilik, ikamet, yatırım veya Yunan soyundan geldiğinin kanıtlanması yoluyla kazanılması mümkündür. Sayılan başlıkların her biri kendi içinde özel şartları barındırmakla birlikte, her bir yöntem vatandaşlığa kabul edilmek için genel şartların sağlanmasını gerektirmektedir.
I. Vatandaşlık Başvurusunda Aranan Genel Şartlar
5.1. Avrupa Birliği'ne üye bir ülke vatandaşlığına sahip olanlar için, Yunanlı bir erkeğin veya Yunanlı bir kadının eşleri, Yunanistan'da doğmuş Yunan vatandaşlığına sahip bir çocuğun ebeveyn bakımına sahip olanlar, vatansız kişiler, Yunanistan'da art arda en az üç yıl boyunca yasal olarak ikamet etmeleri halinde;
5.2. Yunan diplomatik görevlilerinin eşleri ile Dışişleri Bakanlığı diplomatik ve konsolosluk makamlarında görev yapan çalışanların, Yunan eşlerinin hizmeti
nedeniyle yurt dışında geçirdikleri süreler de, bu sürenin tamamlanmasından sayılır. Yunanistan'da herhangi bir zamanda bir yıllık ikamet süresini tamamlamış olanlar ile gurbetçiler ve Yunanistan'da doğmuş ve sürekli ikamet edenler için yedi yıllık ikamet şartı aranmamaktadır.
6.1. Geçici olanlar hariç, herhangi bir geçerli oturma iznine sahip olan ve Kanunun 1. paragrafının a, b ve c hallerinin standart şartlarını karşılayan bir yabancı, Yunanistan'da 12 yıl boyunca yasal olarak ikamet etmiş olması halinde, vatandaşlığa alınmasını talep edebilir.
9.1. Başvuru sahibinin mali entegrasyonunu doğrulamak için ülkede istikrarlı bir işin varlığı ve genel olarak ekonomik faaliyetinin yanı sıra Devlete karşı vergi ve sigorta yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirmesi dikkate alınır. Başvuru sahibinin sosyal entegrasyonunu doğrulamak için bir Yunan vatandaşıyla aile bağının oluşması, Yunan toplumunun gelenek ve göreneklerine aşinalığı, gönüllü faaliyetlere, spor takımlarına, belediye faaliyetlerine ve sivil toplum etkinliklerine katılımı dikkate alınır.
III. Kabul Süreci
Vatandaşlığa Geçiş Bilgi Yeterliliği Sertifikası
Yunan vatandaşlığına geçmek isteyen yabancı, yazılı sınava katılmaya davet edilir. Yazılı sınava katılım için 150 Euro tutarındaki sınav ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bu sertifika için yabancının, Yunan tarihi ve coğrafyası, Yunan kültürü ve ülkenin kültürel unsurlarına ilişkin bilgi sınavının yanı sıra, konuşma, okuma ve yazma alanlarında B1'e eşdeğer düzeyde Yunanca dil sınavlarına başarıyla yanıt vermesi gerekir.
Bir Yunan okuluna veya zorunlu Yunanca eğitim ve öğretim programını izleyen bir okula devam edenler, ilk ve ortaöğretimin dokuz sınıfını veya ortaöğretimin altı sınıfını başarıyla tamamlamış olmaları koşuluyla ve bir Yunan üniversitesinin Yunanca dili programından mezun olanlar veya bir Yunan üniversitesinin Yunanca dili programından yüksek lisans derecesi almış olanlar veya bir Yunan üniversitesinde Yunanca doktora tezi hazırlamış olanlar Vatandaşlığa Geçiş Bilgi Yeterliliği Sertifikası alma zorunluluğundan muaftır.
1. Yurt Dışında İkamet Eden Gurbetçilerin Vatandaşlığa Alınması
Yurt dışında ikamet eden gurbetçilerin vatandaşlığa kabul başvurusu, ikamet ettikleri yerdeki Yunanistan Konsolosluğuna yapılır ve konsolosluk, başvuru sahibinin gurbetçi statüsünü belgeleyen bilgileri mutlaka içeren raporuyla birlikte İçişleri Bakanlığına iletir. Başvuruyla birlikte aşağıdakilerin sunulması gerekmektedir:
Yunan vatandaşı bir kimse ile evlenmek Yunan vatandaşlığının kazanılması için tek başına yeterli değildir. Evlenmeden sonra 3 yıl boyunca Yunanistan’da ikamet edilmesi ve vatandaşlığın kazanılması için genel şartların sağlanması halinde Yunan vatandaşlığına başvuru yapılabilir.
3. Yatırım Yoluyla Yunan Vatandaşlığının Kazanılması
Yunan vatandaşlığının yatırım yoluyla elde edilmesi için Golden Visa başvurusu ile oturum izni kazanarak genel hükümlere göre vatandaşlık başvurusu yapılması mümkündür. Yunanistan’da Golden Visa almaya hak kazanmak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekir:
Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak
Yatırım Seçenekleri
Gayrimenkul satın almak suretiyle Golden Visa programına başvurulmuş ise, satın alınan mülkün maliki başvurucu olmalıdır. Başvurucu, tüzel kişilik aracılığıyla malik olmuş ise, şirket hisselerinin tamamına sahip olması aranmaktadır. Golden Visa ile beş yıllık oturum izni kazananların her beş yılda bir oturum iznini yenilemeleri mümkündür. Zira Golden Visa yaşam boyu yenileme garantisi ile ömür boyu oturum hakkı sağlamaktadır.
Yunanistan’da en az 250.000,00 EUR değerinde mülk satın alarak 5 yıllık oturma izni kazananlar yıl boyunca ikamet etmeleri halinde vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Golden Visa Yasası’na göre başvuru işlemleri uzaktan yapılabilmektedir.
4. Oturum İzni Yoluyla Yunan Vatandaşlığının Kazanılması
Oturum izni ile vatandaşlık kazanılması için 7 yıl boyunca Yunanistan’da yaşanması gerekmektedir. 7 yıllık ikamet şartını sağlayan yabancılar, vatandaşlığa kabul edilmek için genel şartları da sağladıkları takdirde vatandaşlık başvurusunda bulunabilecektir.
Stj. Avukat Ahsen YAHŞİ
Avukat Hüseyin ACAR