RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA SUÇU VE CEZAİ YAPTIRIMLAR

RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA SUÇU VE CEZAİ YAPTIRIMLAR

RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA SUÇU VE CEZAİ YAPTIRIMLAR

6136 sayılı kanunda Ateşli silahlarla mermilerinin, bu kanun kapsamına giren bıçakların ve salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin satın alınması, taşınması ve bulundurulması suç olarak düzenlenmiştir. Yazımızda kanun kapsamında yer alan ateşli silahlar ile bu kanun kapsamında bulunmayan kurusıkı tabancalarla av tüfekleri ele alınacaktır.

ATEŞLİ SİLAH NEDİR, ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Ateşli silah, patlayıcı madde aracılığıyla mermi ya da fişek atan silahlardır. Bu silahların satın alınması, bulundurulması ve taşınması 6136 sayılı kanuna muhalefet anlamına gelir ve 6136 sayılı kanun cezası hapis cezası ve adli para cezasıdır.

6136 sayılı kanun kapsamında yer almayan ruhsatsız kurusıkı tabancalar ile yivsiz av tüfeklerinin bulundurulması ve taşınması ise kabahat olarak nitelendirilmektedir ve yaptırımı idari para cezasıdır.

6136 SAYILI KANUNA MUHALEFET SUÇLARI EYLEMLERİ NELERDİR?

Kanunun 13.maddesinin 1.fıkrasında silah ile ses veya gaz fişeği atabilen silahken bu Kanun hükümlerine tabi silah haline dönüştürülen silahların ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak satın alınması, taşınması ve bulundurulması suç olarak düzenlenmiş ve bu filleri işleyen faillerin iki yıldan dört yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezasına çarptırılması hükme bağlanmıştır.

Ses ya da gaz fişeği atabilen silahların satın alınması, taşınması ve bulundurulması 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Bu nedenle, bu kapsamda kalan silahlar 6136 sayılı kanun uygulanmamaktadır.

Yivsiz av tüfekleri ile spor ve nişan tüfek ve tabancaları da 2521 sayılı Kanunda düzenlenmekte olup bunların taşınması ve bulundurulması 6136 sayılı kanun kapsamında değildir. Ancak yivli av tüfekleri ile ateşli yivli silahlar 6136 sayılı kanunun 4.maddesi gereğince ruhsata tabidir.

13.maddenin 2.fıkrasında ise silahın vahim olma durumu ile silah sayısının vahim olması durumunda faile beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası verileceği düzenlenmiştir. Vahim silah nedir?

Vahim silah, Kanunun 12.maddesinin 4.fıkrasında yer alan tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik, dürbünlü, susturuculu veya hedef noktalayıcı aparat takılı tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleridir.

Silah sayısının 4 ya da daha fazla olması durumunda ise sayı bakımından vehametten söz edilir. Nitekim Yargıtay 8.Ceza Dairesi 2011/17121 E. ,  2012/25703 sayılı kararında 5 adet silah bulundurmanın silah ticaretine ilişkin olduğuna hükmedilmiştir.

13.maddenin 5.fıkrasında Kuru sıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen tabancanın, teknik yapısında değişiklik yapmak suretiyle silah haline dönüştürülmesinde 1.fıkranın uygulanması gerektiği hükme bağlanmıştır. Ancak oluşturulan silahın öldürmeye elverişli olması gerekmektedir. Bu durumda ruhsatsız silah yakalatma cezası iki yıldan dört yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Yargıtay’a göre 6136 sayılı kanunun 13.maddesinde düzenlenen suçların oluşabilmesi için silahın kullanıma elverişli olması gerekmektedir. Sağlam olmayan silahların satın alınması, taşınması ya da bulundurulması suç teşkil etmemektedir. Yargıtay 8. Ceza Dairesinin  2013/19090 Esas , 2014/1872 Karar sayılı dosyasında da belirtildiği üzere silahın atışa elverişli, çalışır vaziyette olduğunun bilirkişi tarafından tespit edilmeksizin hüküm kurulması eksik inceleme olarak nitelendirilmekte ve kararın bozulması gerekmektedir.  

1.SATIN ALMA FİİLİ

Satın alma, silahın para karşılığında mülkiyetinin geçirilmesidir. Kanunda bu fiil suç olarak kabul edilmiştir. Bu suçun oluşabilmesi için failin ruhsatı olmaksızın ateşli silah satın alması gerekmektedir.

2.TAŞIMA FİİLİ

Taşıma, silahın bir yerden başka bir yere götürülmesi anlamına gelmektedir. Kanunun 13.maddesinin 1.fıkrasında ruhsatsız silahın taşınması suç olarak kabul edilmiştir. Ruhsatsız silah taşıma cezası iki yıldan dört yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezasıdır.

*Kurusıkı tabanca taşımak suç mudur?

Kurusıkı tabancalar 6136 sayılı kanun kapsamında ateşli silahlardan değildir. Kurusıkı silah fiyatları itibariyle diğer silahlara göre ucuz olduğundan oldukça fazla tercih edilmektedir.  Zoraki 917 de kurusıkı tabancalardandır. Bu silahlar 5729 sayılı kanun kapsamında yer almaktadır. 5729 sayılı kanunun 3.maddesi gereğinca kurusıkı tabancanın da taşınması yasak olup bu silahın taşınması kabahat teşkil etmektedir. Bu nedenle arabada kurusıkı taşımak da yasaktır. Kabahat oluşturan ruhsatsız silah taşıma cezası kaç TL? sorusunun cevabı aynı kanunun 4.maddesinin 2.fıkrasında beşyüz Yeni Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ayrıca söz konusu tabancanın mülkiyetinin kamuya geçirileceği hükme bağlanmıştır.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2020/12560 Esas , 2021/14062 Karar sayılı dosyasında sanığın, bulundurma ruhsatlı silahı işyerinden alıp evine getirmesi 6136 sayılı Yasanın 13/1. Maddesinde düzenlenen suçu oluşturduğuna hükmedilmiştir.

Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2010/2256 Esas , 2012/2447 Karar sayılı dosyasına göre bulundurma ruhsatlı silahın araçta taşınması 13/1 de düzenlenen suçu oluşturmaktadır.

3. BULUNDURMA FİİLİ

Bulundurma, sahip olunan silahın kişinin kontrolünde bir yerde tutması anlamına gelmektedir. 6136 sayılı kanunun 13. Maddenin 1.fıkrasında ruhsatı olmaksızın ateşli silahı bulundurmak iki yıldan dört yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezası gerektiren suç olarak tanımlanmıştır.

Aynı maddenin 3.fıkrasında ise silahın nicelik ve nitelik bakımından vahim olmaması ve silahın evde ya da işyerinde bulundurulmasının cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezası olarak düzenlenmiştir.

Hem 1.fıkrada hem de 3.fıkrada bulundurma fiilinden bahsedilmektedir. Bu iki madde arasındaki fark silah ve mermilerin sayısından kaynaklanmaktadır. Tek silahın ve mutad sayıda merminin bulundurulması 3.fıkradan cezalandırılmaktaysa da birden fazla silahın ya da mutad olmayan sayıdaki mermilerin bulundurulması 1.fıkradan cezalandırılmaktadır.

*Ruhsatsız av tüfeği bulundurma cezası

Av tüfeklerinin bulundurulmasının suç teşkil edip etmemesi tüfeğin yivli olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Kısa dipçik pompalı cezası da pompalı tüfeğin yivli ya da yivsiz olmasına göre değişiklik gösterir. Pompalı tüfekler genellikle yivsizdir ancak yivli olan modelleri de vardır. Tüfeğin yivli olması durumunda, bu tüfeğin bulundurulması 6136 sayılı kanun hükümlerine göre suç teşkil etmekte olup cezası iki yıldan dört yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezasıdır. Ancak tüfeğin 1 tane olması ve işyerinde veya evde bulundurulması durumunda verilecek ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve yüz günden beşyüz güne kadar adlî para cezasıdır.

Tüfeğin yivsiz olması durumunda 2521 sayılı kanunun 9.maddesi gereğince en büyük mülki amirden ruhsatname alınması zorunludur. Ruhsatname alınmaksızın yivsiz tüfek bulundurulması ya da taşınması 2521 sayılı kanunun 13.maddesinde kabahat olarak düzenlenmiştir. Bu kabahatin cezası  her tüfek için ayrı olmak üzere beşyüz Türk Lirası idari para cezasıdır. Cezadan sonra 1 ay içerisinde ruhsatname işleminin tamamlanmaması veya menşeinin ispata yarar belge ibraz edilmemesi durumunda tüfeğin mülkiyeti kamuya geçirilir.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2018/3181 Esas , 2019/637 Karar sayılı dosyasında sanıkların ikametlerinde yapılan aramada 1 silah ve mutad sayıdaki mermilerin bulunduğu olayda sanıklara 6136 sayılı kanunun 13/3 maddesi gereğince ceza verilmesine hükmetmiştir.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 2014/4121 Esas  ,  2014/8802 Karar sayılı dosyasında aynı araçta bulunan sanıklardan birinin, diğerinin silahına bakmak maksadıyla aldığı olayda silahın ele alınış maksadının silah bulundurmaya yönelik olmadığı, ayrıca silahın elde bulundurulma süresinin çok kısa olduğundan bahisle sanık hakkında beraat kararı verilmesine hükmedilmiştir.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2010/9617 Esas  ,  2012/24430 Karar sayılı dosyasında sanığın evinde yapılan aramada 1 tane mauser marka tüfek ile 1 tane 7.65 mm silahın bulunduğu, tüfeğin 12/4 maddesinde düzenlenen vahim silahlardan olduğu göz önünde bulundurularak sanık hakkında 13/2 maddeden alt sınırdan uzaklaşarak ceza verilmesi gerektiğine hükmedilmiştir.

İlk kez ruhsatsız silah yakalatmanın cezası, 2. 3.sefere nazaran daha azdır. Zira 2. Ve 3.seferde tekerrür gündeme gelmekte ve İnfaz Kanunu uyarınca koşullu salıverme hükümlerinde ağırlaşma meydana gelmektedir. Konu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için alanında uzman avukatlarımızdan randevu alabilirsiniz.

 

Av.Sema Nur Deveci Ustundağ

Av.Hüseyin Acar