KASTEN YARALAMA VE KASTEN YARALAMAYA TEŞEBBÜS SUÇLARINDA HUKUKİ SÜREÇ
Türk Ceza Kanununun 2.bölümünde Kişi Dokunulmazlığına Karşı Suçlar içerisinde 86.madde ve devamında kasten yaralama suçu düzenlenmiştir. Yazımızda kasten yaralama suçu ele alınacaktır.
KASTEN YARALAMA NEDİR?
Başkasının vücuduna acı vermek veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak yaralama olarak adlandırılmaktadır. Bu hareketin bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi durumunda kasten yaralama, neticenin istenmemesine rağmen kişinin kendisinden beklenen özen ve dikkati göstermemesi durumunda ise taksirle yaralama söz konusu olmaktadır.
Kasten yaralama suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi değildir.
a.Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama
TCK 86/2 ye göre yaralamanın mağdur üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda suç şikayete tabi olmakta ve faile dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilmektedir. 2022 yılında Türk Ceza Kanununun 86.maddesinin 2.fıkrasına ek cümle eklenmiştir. Buna göre suçun mağdurunun kadın olması durumunda faile verilecek ceza 6 aydan az olamaz. Bu ceza adli para cezası olabileceği gibi hapis cezası da olabilir.
Yargıtay 2. Ceza Dairesinin 2009/26308 Esas, 2010/32057 Karar sayılı dosyasında kasten yaralama suçunun meydana gelebilmesi için yapılan hareketin mağdurun vücuduna acı vermesi gerektiği ancak bu durumun mağdur özelinde değil, objektif bir kimsenin durumuna göre değerlendirilmesi gerektiğine değinilmiş, İTELEME şeklindeki eylemin bile kasten yaralama suçunu oluşturacağına hükmedilmiştir. Dava konusu olayda mağdur, kendisine atılan tokat nedeniyle acı hissetmediğini ifade etse bile TCK 86/2 de düzenlenen suçun oluştuğu kabul edilmelidir.
b.Kasten yaralama suçunda nitelikli hal
86.maddenin 3.fıkrasında kasten yaralama suçunun nitelikli halleri düzenlenmiştir. Nitelikli hallerden bir kısmı mağdurdan, bir kısmı failden bir kısmı için suçun işleniş şeklinden kaynaklanmaktadır.
Kasten yaralamanın üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi durumu mağdurdan kaynaklanan nitelikli hallerdir ve faile verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ya da kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kasten yaralama suçunu işlemesi failden kaynaklanan nitelikli hallerdendir ve ceza yarı oranında artırılır.
Kasten yaralamanın silahla veya canavarca hisle işlenmesi ise suçun işleniş şekliyle alakalı nitelikli hallerdir. Kasten yaralamanın silahla işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında, canavarca hisle işlenmesi durumunda ise bir kat artırılır.
Yargıtay 1.Ceza Dairesinin 2023/ 8646 Esas, 2024/4634 sayılı kararında sanığın mağdurun saçını çekme ve silahtan sayılan sehpayla vurma şeklindeki eylemlerin BTM ile giderilebilecek şekilde kasten yaralama suçunu oluşturduğuna hükmedilmiştir.
Kasten yaralama suçunda nitelikli halin gerçekleşmesi durumunda suç, şikayete tabi değildir.
c.Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
Kasten yaralama sonucunda bazı neticelerin meydana gelmesi kanunda ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmiş ve cezanın da ağırlaştırılması yoluna gidilmiştir. 87.maddede 4 fıkra halinde ağırlaşmış neticeler düzenlenmiştir.
1.fıkrada düzenlenen ağırlaşmış neticeler : Kasten yaralama fiilinin mağdurun; duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflaması, konuşmasında sürekli zorluk oluşturması, yüzünde sabit ize neden olması, yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olması, gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olmasıdır. Bu durumda 86.maddeye göre belirlenen ceza 1 kat artırılır ancak verilecek ceza 86/1 için 3 yıldan, 86/3 (nitelikli hal) için 5 yıldan az olamaz.
2.fıkrada düzenlenen neticeler: Kasten yaralama fiilinin, mağdurun; iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine, duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine, konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına, yüzünün sürekli değişikliğine,gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine neden olması durumudur. Bu durumda 86.maddeye göre belirlenen ceza 2 kat artırılır ancak verilecek ceza 86/1 için 5 yıldan, 86/3 (nitelikli hal) için 8 yıldan az olamaz.
3.fıkrada düzenlenen neticeler ise kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması durumudur. Bu durumda 86. Maddeye göre belirlenecek ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
4.fıkrada ise kasten yaralama sonucunda ölümün meydana gelmesi ağırlatıcı neden olarak kabul edilmiştir. Bu durumda 86/1 kapsamında kalan harekette ceza sekiz yıldan oniki yıla kadar, 86/3 (nitelikli hal) kapsamında kalan hareketler ise ceza oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasıdır.
KASTEN YARALAMAYA TEŞEBBÜS NEDİR?
Türk Ceza Kanununun 35.maddesine göre suç işlemeye kastetmiş olan failin elinde olmayan nedenlerle suçu tamamlayamaması durumunda teşebbüs söz konusu olur ve fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, faile verilecek ceza dörtte birden dörtte üçe kadar indirilir.
Kasten yaralama suçuna teşebbüs mümkündür. Failin mağdurun başına şişeyle vurmak için harekete geçmesi durumunda 3.kişinin şişeyi tutması durumunda teşebbüs söz konusudur. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 2015/1206 Esas, 2020/31 sayılı kararında sanığın mağdura yumruk attıktan sonra bıçak savurması ve isabet ettirememesi şeklinde gerçekleşen olayda sanığın SADECE silahla yaralama suçuna teşebbüsten ceza verilmesi gerektiği ancak bu durumun olayda tamamlanan basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun cezasından az olmaması gerektiğine hükmedilmiştir. Mahkeme silahla yaralamayı özel norm kabul etmiş ve TCK 44 te düzenlenen fikri içtima hükümlerine dayanarak bu sonuca ulaşmıştır.
BİR HAREKETİN KASTEN YARALAMA SUÇUNU MU KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNU MU OLUŞTURDUĞU NASIL BELİRLENİR?
Yargıtay bir fiilin kasten yaralama mı kasten öldürmeye teşebbüs mü olduğunu belirlemek için bazı ölçütler kullanmaktadır. Bunlardan birisi olay öncesi davranışlar ile fail ile mağdur arasında husumetin bulunup bulunmamasıdır. Yine failin mağdurun hayati bölgelerini doğrudan hedef alıp almadığı, failin eylemine kendi isteğiyle son verip vermediği önem arz etmektedir. Yargıtay 1.Ceza Dairesi 2017/1545 Esas,2017/2901 Karar sayılı dosyasında sanığın, mağdurun batın bölgesinden ince bağırsak, kolon ve rektumda perforasyona, üreter ve mesane yaralanmalarına ve hayati tehlike geçirmesine neden olacak şekilde tek bıçak darbesiyle yaraladığı olayda failin eylemine kendi isteğiyle son verdiği belirtilerek kasten yaralamadan hüküm kurulması gerektiğine hükmedilmiştir.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2013/5806 Esas , 2014/1084 karar sayılı dosyasında ise sanığın bıçakla birden fazla darbeyle mağduru sağ ve sol akciğer, kalp, diyafragma, karaciğer yaralanması ve hemotoraks oluşturacak ve hayati tehlike geçirtecek şekilde yaraladığı olayda kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetmiştir.
KASTEN YARALAMA SUÇUNA HAKSIZ TAHRİK
Kasten yaralama suçuna haksız tahrik hükümlerinin uygulanması mümkündür. Haksız tahrik, suçun, haksız bir eylemden kaynaklanan elem ve öfke altında işlenmesi durumudur. Bu durumda faile verilecek ceza dörtte birden dörtte üçe kadar indirilir.
Yargıtay 3.Ceza Dairesi 2019/16330 Esas, 2020/2109 sayılı kararında mağdurun tükürmesi sonucunda sanığın kasten yaralama suçunu işlemesinde haksız tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiğine hükmetmiştir. Ancak sadece tükürmenin yer aldığı bu olayda faile verilecek ceza, Türk Ceza Kanununun 3.maddesinde yer alan orantılılık ilkesi gereğince asgari oranda indirilmelidir. Yargıtay 1.Ceza Dairesinin 2013/909 Esas, 2013/4929 karar sayılı dosyasında da aynı yönde karar verilmiştir.
KASTEN YARALAMA SUÇUNDA ŞİKAYET SÜRECİ
Kasten yaralama suçunun nitelikli hallerin gerçekleşmemiş şekliyle basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde gerçekleştirilmesi hariç diğer halleri şikayete tabi değildir. Bu durumda suç haberinin alınmasıyla CMK 160 gereğince savcılık kendiliğinden soruşturma işlemlerine başlar.
BTM ile giderilebilecek şekilde yaralanmalarda ise soruşturma işlemlerinin başlatılması için mağdurun şikayeti gereklidir.
Şikayet CMK 158 de belirtilen kolluk, savcılık, valilik gibi resmi makamlara yazılı olarak ya da tutanağa geçirilmek suretiyle sözlü olarak yapılır.
Detaylı bilgi için ofisimizden randevu alabilirsiniz.
Av.Sema Nur Deveci Ustundağ
Av.Hüseyin Acar