ALEYHİNE VE LEHİNE NE DEMEK ?

ALEYHİNE VE LEHİNE NE DEMEK ?

ALEYHİNE VE LEHİNE NE DEMEK ?

 

Aleyhine, kökeni Arapça olan bir sözcüktür. Anlamı ise karşıt manasına gelmektedir. Nitelik olarak olumsuz bir sözcüktür. Daha açık anlatmak gerekirse aleyhine kelimesi, kişinin zararına olan unsurların işaret edilmesidir. Aleyhine kelimesi TDK sözlüğünde “karşıt olan, olumsuz durum” şeklinde açıklanmaktadır.

  1. Aleyhine Kullanılmak Ne Demek?

Genellikle hukuk alanında karşımıza çıkan “Aleyhine kullanılmak” davalarda delil, kanıt, şahit vb. hususların olumsuz olarak kullanılması durumunu ifade eder. Aleyhine kullanılmak deyimi günlük hayatta da sıkça kullanılmaktadır. Günlük dilde bir kişi hakkında bir bilgiyi veya bir eşyayı onun zararına kullanılmak anlamlarına gelen sözcük öbeğidir.

2. Aleyhine ve Lehine Arasındaki Fark Nedir?

Aleyhine lehine sözcükleri, birbirinin zıttı olan iki uç kelimedir. Lehine, kişinin yararına, faydasına anlamlarına gelen olumlu nitelikli kelimedir. Ancak aleyhine kişinin zararına ve yararına olmayan şeyleri ifade eder.

Aleyhine sözcüğüne örnek vermek gerekirse:

 

.......Davacı aleyhine karar verildi.

.......Karşılaşma Türkiye lehine sonuçlandı.

.......Hiçbir zaman ailemin aleyhine bir iş yapmadım.

 

3. Mahkeme Kararlarında Kullanımı Nasıldır ?

 

T.C. Yargıtay 12.CEZA DAİRESİ Esas:2015-15591 Karar:2016-2063 Karar Tarihi:15.02.2016 “Aleyhe bozma yasağına konu olan hükmün 25 gün hapis cezasından ibaret olduğu..” hükmü ile Yargıtay aleyhe bozma yasağı ilkesi çerçevesinde karar vermişti. Burada bahsedilen Aleyhe Bozma Yasağı, üst mahkemenin kişinin daha zararına olan bir hüküm verme yasağını anlatmaktadır. Genellikle mahkeme kararların “davacı lehine” veya “davalı lehine” ifadeleri kullanılarak belirtilen taraf için olumlu olan karar hükmü belirtilir.


Stajyer Avukat Aycan Betül Yılmaz