APARTMAN VE SİTE YÖNETİCİLERİNİN HUZUR HAKKI ADI ALTINDA MAAŞ ALMALARI HUKUKEN DOĞRU MUDUR?


Hüseyin ACAR

Kurucu Avukat

APARTMAN VE SİTE YÖNETİCİLERİNİN HUZUR HAKKI ADI ALTINDA MAAŞ ALMALARI HUKUKEN DOĞRU MUDUR?

Vekilin haklarına sahip apartman/site yöneticisi ile kat malikleri arasında sözleşme yapılmamış olsa bile yönetici ücretine hak kazanılacaktır. Huzur hakkı, üst düzey şirket yetkililerinin, müdürlerin ve yönetim kurulu üyelerinin alacakları karara bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskli durumlardan korumak adına aldıkları ek maaşa denmektedir. 

Site yöneticisinin hak kazandığı ücret huzur hakkı kapsamında değildir. Site yönetimleri uygulamasına huzur hakkı taşınmaya çalışılmıştır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 40. maddesi incelendiğinde bu ücretin yönetici ücreti olarak düzenlendiği görülmektedir. 

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 40. maddesinin 3. fıkrasında  ‘’Yönetici, yönetim plânında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tâyin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir.’’ Hükmü, 4. Fıkrasında ise ‘’Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.’’ hükmü düzenlenmektedir. Bu düzenlemeye göre dışarıdan atanan yönetici ile kat malikleri arasından atanan yönetici açısından ayrı ayrı değerlendirme yapılması gerekmektedir.

 

DIŞARIDAN ATANAN (KAT MALİKİ OLMAYAN) YÖNETİCİ BAKIMINDAN;

Yönetici, yönetim planında ya da kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret belirlenmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Bu ücretin miktarı; yöneticinin yaptığı işe, anataşınmazın büyüklüğüne ve hakkaniyet kurallarına göre belirlenecektir. 

 

KAT MALİKLERİ ARASINDAN ATANMIŞ YÖNETİCİ BAKIMINDAN; 

Kat malikleri arasından bir yöneticinin atanması halinde yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı; katılacak ise ne oranda katılacağı hususları kat malikleri kurulunca kararlaştırılacak olup maddenin son fıkrasında düzenlenmektedir. Bu şekilde herhangi bir karar alınmamış ve yönetim planında da bir hüküm bulunmuyorsa, yönetici yönetim süresi boyunca, kat maliki sıfatı ile kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Normal yönetim gideri ifadesi ile kastedilen kapıcı ücreti, genel elektrik ve su parası, yakıt gibi mutat olan harcamalardır. 

Yönetim planında ya da kat malikleri kurulu kararlarında; kat malikleri arasından atanacak yöneticiye herhangi bir ücret verilmeyeceği ile yöneticinin genel giderlerden sorumlu olacağı kararlaştırılabilir. Bu gibi durumlarda kat malikleri, yöneticiliğin sırayla yapılacağını öngörmektedir.

 

BİR YÖNETİCİ BİRDEN FAZLA SİTEDE YÖNETİCİ OLARAK BİRDEN FAZLA MAAŞ ALABİLİR Mİ?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca bir yöneticinin birden fazla sitede yöneticilik yapması hususu düzenleme altına alınmamıştır. Birden fazla sitede yönetici olmanın önünde herhangi bir yasal engel bulunmamakta; apartman/site yöneticisi yönetici ücretine hak kazanabilmektedir.

Genel olarak yönetici, anataşınmazın genel yönetim işlerini yürütür, genel kurul kararlarını yerine getirir ve kat malikleri birliğini temsil eder. Apartman/site yöneticisi vekil gibi hareket etmektedir. Dolayısıyla, birden fazla sitede yöneticilik yapmak daha fazla sorumluluğu gerektireceğinden borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen yöneticinin sorumluluğunun söz konusu olacağı da göz ardı edilmemelidir. 

Avukat Hüseyin ACAR