YUNAN VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

YUNAN VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

Yunanistan vatandaşlığının kazanılması ile kişiler, ABD dahil birçok ülkeye vizesiz seyahat imkanına sahip olmaktadır. Ayrıca Yunan vatandaşlığı Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde çalışma ve ikamet izni sağlamaktadır.

 

A. DOĞUM YOLUYLA YUNAN VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

 

Yunan bir anne veya babadan doğan her çocuk doğumdan itibaren Yunan vatandaşlığını kazanır. Bununla birlikte yabancıların Yunanistan’da doğan çocukları belirli şartların gerçekleşmesi halinde vatandaşlık kazanabilmektedir.

 

I. Yunanistan'da doğum ve okula devam nedeniyle Yunan Vatandaşlığının Kazanılması

 

I.I. Başvuruda Aranan Şartlar

 

  1. Bir Yunan ilkokulunun veya zorunlu Yunanca eğitim ve öğretim programını takip eden bir ilkokulun 1. sınıfına kayıt yaptırmak ve bu okula devam etmek
  2. Ebeveynlerinden birinin, doğumundan önce en az beş yıl boyunca sürekli olarak yasal ikametgahı olması.
    1. Çocuğun yukarıdaki beş yıllık ikamet süresinin tamamlanmasından önce doğmuş olması halinde, Yunan vatandaşlığını kazanma hakkı, ebeveynin on yıllık sürekli yasal ikamet süresinin tamamlanması üzerine kurulur.
  3. Beyannamenin verildiği tarihte ebeveynlerinin yasal ikametgahı

 

I.II. Başvuru Süreci

 

Yunan vatandaşlığının kazanılması için çocuğun ebeveynleri tarafından ortak beyan-başvuru yapılır. Yunan vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin beyan-başvuru ve ilgili destekleyici belgeler, başvuru sahibinin ikamet ettiği belediyenin bulunduğu bölgesel yargı bölgesindeki Merkezi Olmayan İdarenin yetkilisine sunulur.

 

II. Yunanistan’da okula gitme nedeniyle Yunan Vatandaşlığının Kazanılması

 

I.I. Başvuruda Aranan Şartlar

 

  1. Yunanistan'da kalıcı ve yasal olarak ikamet eden reşit olmayan bir yabancı, ilk ve orta öğretimin dokuz sınıfını veya ortaöğretimin altı sınıfını başarıyla tamamlamış olması koşuluyla, bir Yunan okuluna veya zorunlu Yunan eğitim ve öğretim programını izleyen bir okula devam ederek Yunan vatandaşlığı kazanma hakkını elde eder.

 

a.  Anaokulu eğitimi bu kapsamda sayılmamaktadır.

 

  1. Yunanistan'da daimi ve yasal olarak ikamet eden ve bir Yunan HEI'sinin veya TEI'sinin bir bölümünden veya okulundan mezun olan bir yabancı, Yunanistan'daki bir Yunan okulundan veya aşağıdaki mevzuatı izleyen bir okuldan ortaokul diplomasına sahip olması halinde, Yunan vatandaşlığı kazanma hakkını tesis eder.
  2. Yunan vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin beyan-başvurunun reşit olmayan yabancı tarafından yapılmaması halinde, Yunanistan'da yasal ve daimi olarak ikamet etmeye devam eden yabancı, ilgili belgeleri ibraz eder. 21 yaşını doldurana kadar ikamet ettiği

belediyenin idari olarak bağlı olduğu Merkezi Olmayan İdarenin yetkili servisine beyan-başvuruda bulunabilir.

 

II.II. Başvuru Süreci

 

Başvuru beyanı ve ilgili destekleyici belgeler, başvuru sahibinin ikamet ettiği belediyenin bulunduğu bölgesel yargı bölgesindeki Vatandaşlık Bölge Müdürlüğünün yetkili servisine ibraz edilir. Vatandaşlık hizmetinin Başkanı başvuru beyanının sunulmasından itibaren 6 ay içinde, özeti Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, ilgili belediyeye vatandaşlık tescilini emreder.

 

Bu madde hükümlerine göre Yunan vatandaşlığını kazanan bir yabancının çocuğu, ebeveynlerinin Yunan vatandaşlığını kazandığı tarihte reşit değilse ve evli değilse, başka bir ifadeye gerek kalmaksızın Yunan olur.

 

B. VATANDAŞLIĞA KABUL EDİLME İLE YUNAN VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

 

Yunanistan vatandaşlığının; evlilik, ikamet, yatırım veya Yunan soyundan geldiğinin kanıtlanması yoluyla kazanılması mümkündür. Sayılan başlıkların her biri kendi içinde özel şartları barındırmakla birlikte, her bir yöntem vatandaşlığa kabul edilmek için genel şartların sağlanmasını gerektirmektedir.

 

I. Vatandaşlık Başvurusunda Aranan Genel Şartlar

 

  1. Başvuru sırasında reşit olmak,
  2. Vatandaşlığa kabul başvurusunun yapılmasından önceki son 10 yıl içinde kasıtlı olarak işlenen bir suçtan dolayı 1 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmak.
  3. Aşağıdaki suçlardan biri nedeniyle, mahkûmiyet kararının ne zaman verildiğine bakılmaksızın, 6 aydan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmak: adam öldürme ve ağır bedensel zarar verme, Yunan Parasını Koruma Yasasına muhalefet uyuşturucu madde kaçakçılığı, kara para aklama, döviz suçları, çocuk fuhuşu ve pornografisi, çocuk ticareti, reşit olmayanların kaçırılması, Suç veya terör örgütü kurmak veya bunlara katılmak, Otoriteye karşı direniş, cinsel özgürlüğe ve cinsel yaşamın ekonomik sömürüsüne karşı, hırsızlık, soygun, dolandırıcılık, zimmete para geçirme, gasp, tefecilik sahtecilik, sahte tanıklık, sahte tanıklık gaspı, hakaret, kaçakçılık, silah suçları, antikalar, yasadışı göç

 

  1. Hakkında sınır dışı etme veya diğer bekleme kararı bulunmamak
  2. Başvurudan önce ülkede 7 yıl ikamet etmiş olmak. İkamet şartının aranmadığı durumlar:

5.1. Avrupa Birliği'ne üye bir ülke vatandaşlığına sahip olanlar için, Yunanlı bir erkeğin veya Yunanlı bir kadının eşleri, Yunanistan'da doğmuş Yunan vatandaşlığına sahip bir çocuğun ebeveyn bakımına sahip olanlar, vatansız kişiler, Yunanistan'da art arda en az üç yıl boyunca yasal olarak ikamet etmeleri halinde;

5.2.   Yunan diplomatik görevlilerinin eşleri ile Dışişleri Bakanlığı diplomatik ve konsolosluk makamlarında görev yapan çalışanların, Yunan eşlerinin hizmeti

nedeniyle yurt dışında geçirdikleri süreler de, bu sürenin tamamlanmasından sayılır. Yunanistan'da herhangi bir zamanda bir yıllık ikamet süresini tamamlamış olanlar ile gurbetçiler ve Yunanistan'da doğmuş ve sürekli ikamet edenler için yedi yıllık ikamet şartı aranmamaktadır.

  1. Yasal ikamet izni

6.1. Geçici olanlar hariç, herhangi bir geçerli oturma iznine sahip olan ve Kanunun 1. paragrafının a, b ve c hallerinin standart şartlarını karşılayan bir yabancı, Yunanistan'da 12 yıl boyunca yasal olarak ikamet etmiş olması halinde, vatandaşlığa alınmasını talep edebilir.

  1. Yeterli Yunanca ve Yunan tarihi ve kültürü bilgisine sahip olmak.
  2. Kamu düzeni ve milli güvenliği tehdit eden sebeplerin bulunmaması
  3. Ülkeyi geçim faaliyetlerinin sürekli merkezi haline getirerek, ülkenin ekonomik ve sosyal hayatına sorunsuz bir şekilde entegre olmak.

9.1. Başvuru sahibinin mali entegrasyonunu doğrulamak için ülkede istikrarlı bir işin varlığı ve genel olarak ekonomik faaliyetinin yanı sıra Devlete karşı vergi ve sigorta yükümlülüklerini sürekli olarak yerine getirmesi dikkate alınır. Başvuru sahibinin sosyal entegrasyonunu doğrulamak için bir Yunan vatandaşıyla aile bağının oluşması, Yunan toplumunun gelenek ve göreneklerine aşinalığı, gönüllü faaliyetlere, spor takımlarına, belediye faaliyetlerine ve sivil toplum etkinliklerine katılımı dikkate alınır.

 

  1. Gerekli Evraklar

 

  1. Başvuru Belgesi
  2. Geçerli bir yabancı pasaportun veya başka bir kimlik belgesinin kopyası.
  3. İkamet izni
  4. Vatandaşlığa kabul için bilgi yeterliliği belgesi (P.E.G.P.).
  5. Yasal olarak onaylanmış ve resmi olarak tercüme edilmiş doğum belgesinin aslı veya ilk vatandaş olunan ülkenin kanunları tarafından sağlanan diğer eşdeğer belge.
     
    1. Yabancının mülteci olarak uluslararası koruma hakkına sahip olması veya ikincil koruma altına alınmış olması veya vatansız olması ve doğum belgesi ibraz edememesi halinde, onun mülteci olarak tanınması, ikincil koruma altına alınması veya sırasıyla ilgili vatansız kart yeterlidir. Yabancının Yunanistan'da doğmuş olması durumunda doğum belgesi yeterlidir.

 

  1. Yunan Vatandaşlığı Yasasının 6. maddesinin 4. fıkrasında sayılan suçlardan hüküm giymediğine dair bir belge.
    1. Aile durumunu bildirir bir belge
  2. Yunan Asıllılık Yasasının 6. maddesinin 4. fıkrasında bildirilen, ülkeden sınır dışı edileceğine dair bir kararın olmadığını gösterir bir belge.
    1. Başvuru sahibinin vergi yükümlülüğünün esas alındığı, olay bazında gerekli olan, ülkede önceki yasal kalış yıllarına karşılık gelen mali yıllara ait verginin idari olarak belirlenmesine ilişkin ödeme notları veya işlemleri
    2. Başvuru ücreti makbuzu

III. Kabul Süreci

 

Vatandaşlığa Geçiş Bilgi Yeterliliği Sertifikası

 

Yunan vatandaşlığına geçmek isteyen yabancı, yazılı sınava katılmaya davet edilir. Yazılı sınava katılım için 150 Euro tutarındaki sınav ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bu sertifika için yabancının, Yunan tarihi ve coğrafyası, Yunan kültürü ve ülkenin kültürel unsurlarına ilişkin bilgi sınavının yanı sıra, konuşma, okuma ve yazma alanlarında B1'e eşdeğer düzeyde Yunanca dil sınavlarına başarıyla yanıt vermesi gerekir.

 

Bir Yunan okuluna veya zorunlu Yunanca eğitim ve öğretim programını izleyen bir okula devam edenler, ilk ve ortaöğretimin dokuz sınıfını veya ortaöğretimin altı sınıfını başarıyla tamamlamış olmaları koşuluyla ve bir Yunan üniversitesinin Yunanca dili programından mezun olanlar veya bir Yunan üniversitesinin Yunanca dili programından yüksek lisans derecesi almış olanlar veya bir Yunan üniversitesinde Yunanca doktora tezi hazırlamış olanlar Vatandaşlığa Geçiş Bilgi Yeterliliği Sertifikası alma zorunluluğundan muaftır.

 

1. Yurt Dışında İkamet Eden Gurbetçilerin Vatandaşlığa Alınması

 

Yurt dışında ikamet eden gurbetçilerin vatandaşlığa kabul başvurusu, ikamet ettikleri yerdeki Yunanistan Konsolosluğuna yapılır ve konsolosluk, başvuru sahibinin gurbetçi statüsünü belgeleyen bilgileri mutlaka içeren raporuyla birlikte İçişleri Bakanlığına iletir. Başvuruyla birlikte aşağıdakilerin sunulması gerekmektedir:

 

  1. Konsolos huzurunda iki Yunan vatandaşının tanıklığı ile yapılan vatandaşlığa kabul beyanı.
  2. Geçerli bir yabancı pasaportun veya başka bir kimlik belgesinin sureti.
  3. Yasal olarak onaylanmış ve resmi olarak tercüme edilmiş doğum belgesinin aslı veya ilk vatandaş olunan ülkenin kanunları tarafından sağlanan diğer eşdeğer belge.
    1. Yabancı bir makam tarafından verilmiş, yasal olarak tasdik edilmiş ve resmi olarak tercüme edilmiş sabıka kaydının aslı.
    2. 100 Euro tutarında bir ücret.

 

  1. Evlenme Yoluyla Yunan Vatandaşlığının Kazanılması

 

Yunan vatandaşı bir kimse ile evlenmek Yunan vatandaşlığının kazanılması için tek başına yeterli değildir. Evlenmeden sonra 3 yıl boyunca Yunanistan’da ikamet edilmesi ve vatandaşlığın kazanılması için genel şartların sağlanması halinde Yunan vatandaşlığına başvuru yapılabilir.

 

3. Yatırım Yoluyla Yunan Vatandaşlığının Kazanılması

 

Yunan vatandaşlığının yatırım yoluyla elde edilmesi için Golden Visa başvurusu ile oturum izni kazanarak genel hükümlere göre vatandaşlık başvurusu yapılması mümkündür. Yunanistan’da Golden Visa almaya hak kazanmak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekir:

 

  • AB/AEA üyesi olmayan bir ülke vatandaşı olmak
  • Reşit olmak

Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak

  • Kendiniz ve aileniz için sağlık sigortasına sahip olmak

 

Yatırım Seçenekleri

 

  1. Ticari mülklerin konut kullanımına dönüştürülmesi veya konum veya büyüklükten bağımsız olarak tescilli binaların restorasyonuna tahsis edilen uzmanlaşmış gayrimenkul yatırımı yaptığınız durumda, 250,000 Euro bedelinde gayrimenkul satın alınması
  2. Kırsal alanda, yoğunluğu az şehirlerde veya adalarda en az 120 m2 büyüklüğünde tek bir mülk olması kaydıyla en az 400.000 Euro bedelinde mülk satın alınması
  3. Atina, Selanik ve 3.100’den fazla nüfusu olan adalarda en az 800.000 Euro bedelinde mülk satın alınması
  4. Yatırım yapılan bölgeye bağlı olarak en az 400.000 Euro veya 800.000 Euro değerinde otel konaklama veya mobilyalı turistik konutlar için 10 yıllık kira sözleşmesi yapılması
  5. 500.000 Euro veya üzerinde, en az üç yıl vadesi kalan, Yunan devlet tahvillerinin bir Yunan kredi kuruluşu aracılığıyla satın alınması
  6. 800.000 Euro veya üzerinde, Yunan piyasalarında işlem gören hisse senetleri, şirket tahvilleri veya Yunan devlet tahvillerinin satın alınması
  7. 350.000 Euro veya üzerinde, Yunan hisse senetlerine, şirket tahvillerine veya devlet tahvillerine yatırım yapan bir yatırım fonunda payların satın alınması

 

Gayrimenkul satın almak suretiyle Golden Visa programına başvurulmuş ise, satın alınan mülkün maliki başvurucu olmalıdır. Başvurucu, tüzel kişilik aracılığıyla malik olmuş ise, şirket hisselerinin tamamına sahip olması aranmaktadır. Golden Visa ile beş yıllık oturum izni kazananların her beş yılda bir oturum iznini yenilemeleri mümkündür. Zira Golden Visa yaşam boyu yenileme garantisi ile ömür boyu oturum hakkı sağlamaktadır.

 

Yunanistan’da en az 250.000,00 EUR değerinde mülk satın alarak 5 yıllık oturma izni kazananlar yıl boyunca ikamet etmeleri halinde vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Golden Visa Yasası’na göre başvuru işlemleri uzaktan yapılabilmektedir.

 

4. Oturum İzni Yoluyla Yunan Vatandaşlığının Kazanılması

 

Oturum izni ile vatandaşlık kazanılması için 7 yıl boyunca Yunanistan’da yaşanması gerekmektedir. 7 yıllık ikamet şartını sağlayan yabancılar, vatandaşlığa kabul edilmek için genel şartları da sağladıkları takdirde vatandaşlık başvurusunda bulunabilecektir.
 


Stj. Avukat Ahsen YAHŞİ
Avukat Hüseyin ACAR