ROMANYA VATANDAŞI NASIL OLUNUR ?

ROMANYA VATANDAŞI NASIL OLUNUR ?

Romanya bir Avrupa Birliği ülkesidir. Bu nedenle her Romanya vatandaşı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşıdır.Vatandaşlık hakkı kazanan kişiler Avrupa’da serbest dolaşım hakkını da kazanmaktadır. Romanya vatandaşı olan kişiler Avrupa Birliği üniversitelerinde eğitim hakkına da sahiptir. Romanya vatandaşı olanlar çalışma izni olmadan Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabilmektedir. Romanya vatandaşı olan kişilerin eş ve çocukları da Romanya vatandaşı olma fırsatı kazanmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en ucuz vatandaşlık Romanya tarafından verilmektedir. Romanya vatandaşı olan kişilerin eş ve çocukları da Romanya vatandaşı olma fırsatı kazanmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en ucuz vatandaşlık Romanya tarafından verilmektedir.

Romanya, vatandaş olmak isteyen kişiler için yılın her dönemi başvuru hakkı tanımaktadır. Romanya vatandaşlığı yalnızca Romanya hükümeti tarafından değerlendirilmektedir. Bu yüzden müracaatlar yalnızca Romanya hükümetine ya da yetkilendirilmiş resmi kurumlarına yapılmalıdır. Ülkenin vatandaşlık politikası 6 Mart ve 21 Kasım 1991 tarihlerinde kabul edilen yasalarla belirlenmiştir. Romanya vatandaşlığı bu kanun esaslarına göre mümkündür. Kabul edilen yasalara göre Romanya vatandaşı olabilmek için iki yol bulunmaktadır. Vatandaş olabilmek için ilk seçenek doğum yoludur. Bu seçeneğe göre Romanya vatandaşı olabilmek doğuştan kazanılan bir haktır. İkinci yöntem ise yabancıların Romanya vatandaşı olabilmesini sağlamaktadır. Bu yönteme göre Romanya vatandaşlığı; Genel başvuru, istisnai başvuru, yeniden başvuru, evlat edinilme ve evlenme yoluyla başvuru gibi yollarla mümkündür.

Romanya Vatandaşı Olabilmenin Şartları Nelerdir?

· Romanya topraklarında en az 8 yıldır ikamet eden veya bir Romanya vatandaşıyla en az 5 yıldır evli olan kişiler vatandaşlık başvurusu yapabilmektedir.

· Geçmişte Romanya topraklarında doğan, vatandaş olan ya da vatandaşlık hakkını kaybeden bir kişi ile soy bağı bulunanlar vatandaşlık başvurusu yapabilmektedir.

· Toplum içinde yaşamaya uygun olmak gereklidir. Bununla birlikte başvuru yapacak kişinin temiz bir sicil kaydı olmalıdır.

· Romanya diline ve kültürüne hakimiyet, vatandaşlık başvurusu için önemli bir kriterdir. Başvuru sahiplerinin Romanya dilinde temel düzeyde bilgi sahibi olmaları beklenir.

1-) Evlilik Yolu İle Romanya Vatandaşlığına Başvurmanın Şartları Nelerdir?

Romanya vatandaşı olmak isteyen ve bir Romanya vatandaşı ile evli kişilerin başvuru yapabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Başvuru yapacak kişilerin bir Romen vatandaşıyla en az 5 yıldır evli olması gereklidir. Fakat yalnızca 5 yıldır evli olmak başvuru için yeterli değildir. Bununla birlikte vatandaşlığa başvuracak kişinin aile birliğini bozmaması ve evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmaması gereklidir.

2-) Gayrimenkul Yatırımı İle Romanya Vatandaşlığına Başvurmanın Şartları Nelerdir?

Romanya vatandaşı olmak isteyen kişilerin kullandığı bir diğer yöntem ise yatırım yoludur. Romanya ev sahibi olan kişilere vatandaşlık hakkı veren sayılı Avrupa Birliği ülkelerinden biridir. Gayrimenkul yatırımı yapan kişiler Romanya’da oturum izni sahibi olduklarını göstererek vatandaşlığa başvuru yapabilmektedir. Yani Romanya vatandaşlığına sahip olmak isteyen kişiler satın aldıkları evi göstererek süreli ya da süresiz oturum izni sahibi olabilmektedir. Bununla birlikte bu oturum izni sayesinde vatandaşlığa başvurabilmektedir.

Romanya vatandaşlığına gayrimenkul yatırımı ile başvurmak isteyen kişilerin en az 50.000€ değerinde yatırım yapması gereklidir. Vatandaş olmak isteyen kişilerin yatırım yoluyla kesin şekilde vatandaş olması için ise 1.000.000€ değerinde yatırım yapmaları gereklidir. Bununla birlikte Romanya hükümetine vatandaşlık için başvuracak kişiler için farklı şartların da karşılanması gerekmektedir. Vatandaşlık başvurusu yapacak yatırımcıların Romanya toplum düzenine uyum sağlayacağını kanıtlaması gerekmektedir. Ayrıca yatırımcılar asgari düzeyde Romence bilme şartı ve daha önce suç işlememe şartını yerine getirmelidir. Bu yöntemle yapılan vatandaşlık başvuruları 1-6 ay arasında sonuçlanmaktadır.

3-) Doğum Yolu İle Romanya Vatandaşlığının Şartları Nelerdir?

Romanya kanunlarına göre en az bir ebeveyni Romen olan çocuğun Romanya vatandaşlığına hakkı vardır. Yani anne ya da babası Romen olan veya her ikisi de Romen olan çocuklar otomatik olarak Romanya vatandaşı kabul edilmektedir. Aile yapısı bu şekilde olan çocukların yurtdışında doğmuş olmaları bu durumu değiştirmemektedir. Yani en az bir ebeveyni Romen olan bir çocuk farklı bir ülkede de doğsa Romanya vatandaşlığına hakkı vardır. Romanya topraklarında bulunan ya da doğan kimliği belirsiz çocuklar da Romanya vatandaşı kabul edilmektedir. Ebeveynlerinden en az birisi yabancı olan çocukların vatandaşlığı için doğum belgesi gibi kimlik ispatı belgesi istenmektedir. Yani anne ya da babası yabancı olan çocukların ebeveynlikleri ispatlanmalıdır. Anne ve babası yabancı olan ve Romanya topraklarında doğan çocuklar ise Romanya vatandaşı olarak doğmamaktadır. Bununla birlikte Romanya topraklarında doğan yabancı çocuklar için sonradan vatandaşlık kazanma prosedürleri aynıdır.

4-) Soybağı İle Romanya Vatandaşlığının Şartları Nelerdir?

Soybağı yoluyla Romanya vatandaşı olabilmek mümkündür. Bu durum çocuğun doğumu sırasında anne ya da babanın Romanya vatandaşı olmasını ifade eder. Diğer bir deyişle Şu anki Romanya topraklarında eskiden doğan kişilerin vatandaşlığını kazanması bugün reşit olmayan çocukları da etkilemektedir. Yani vatandaşlığını bu şekilde kazanan kişilerin çocukları ve torunları da vatandaşlık haklarını geri kazanmaktadır. Çünkü şu an Romanya sınırlarında bulunan topraklarda doğan kişiler Romanya’da doğmuş kabul edilir. Fakat geçmişte sınırların farklı olması ya da Romanya devletinin bağımsız olmaması bu kişilerin hakkını elinden almıştır. Bu durumda kişiler vatandaşlığı hak etmiş sayılmaktadır ve otomatik olarak onların soyundan gelen kişilerin de vatandaşlık hakkı vardır. Romanya vatandaşlığına ilişkin bu durum 1991/21 sayılı kanunun 10. maddesine dayanmaktadır. Romanya doğumlu olan ancak Romanya vatandaşlığını kaybeden kişiler, göçmenler ve torunlarına Romanya vatandaşlığı verilebilmektedir. Kırım Tatarları Romanya vatandaşlığı başvurusunda bulunurken soybağı ile vatandaşlığı tercih edebilmektedir.

Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde, bir çok ülkeden, göç almış ve sonrasında da almaya devam etmiştir. Göç Kanunu ilk defa, Türkiye Cumhuriyeti'nde 01.01.1929 tarihinde ve 1312 sayılı yasa ile düzenlenmiştir. Bu yüzden göçler, Evrak tamamlama aşamasında 1929 öncesi ve 1929 sonrası olarak ikiye ayrılmaktadır.

Geliş tarihi 1929' dan önce ise, Bakanlar Kurulu Kararı bulunmadığı için, İsim denklik belgesi Mahkeme kararı ile düzenlenmektedir. Geliş tarihi 1929' dan sonra ise, Nüfus kayıtlarında, Bakanlar Kurulu Kararı yazmıyor olsa bile, arşivlerden veya İlk kayda alındıkları Nüfus müdürlüğünden veya Ankara Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden istek yapılarak, Doğum belgesi arama aşaması için evraklarınızı, tamamlamaktayız. Ailenizden kalan eski resmi evrakların varlığı işlemler için çok daha hızlı yol alınmasını sağlayacaktır.

Bu Belgeler;

· Certificat de Naştare (Doğum Belgesi)

· Buletin de Naştare (eski doğum Belgesi)

· Livret de serviciu Militar (askerlik Belgesi)

· Carnet de Munca (Çalışma Belgesi)

· Diploma de Maturitate (Okul Diploması)

· Buletin de Casatorie (evlilik Belgesi)

· Paşaport (Pasaport)

5-) Romanya Vatandaşı Olabilmek İçin İstisnai Durumlar Nelerdir?

Bazı kişiler istisnai durumlardan faydalanarak daha önce bahsedilen şartlar aranmaksızın vatandaşlık hakkı kazanmaktadır. Bunun için gerekli olan şartlar aşağıda listelenmiştir. Listede yer alan istisnai durumlara sahip kişiler doğrudan Romanya vatandaşı olabilmektedir. Bu kişilerin mevcut uyruklarına ait pasaportları ve Romanya hükümetince düzenlenen teklif ya da karara sahip olmaları gereklidir.

· Bilim, spor, ekonomi, kültür ve sanat alanlarında Romanya’ya katkı sağlayacak kişiler doğrudan vatandaş olabilmektedir.

· Romanya vatandaşlığına alınması gerekli görülen kişiler direkt olarak Romanya vatandaşı

olabilmektedir.

· Diplomatik koruma / siyasal koruma gibi statülere sahip kişiler doğrudan Romanya vatandaşlığına alınabilmektedir.

· Göçmen statüsüne sahip kişiler doğrudan Romanya vatandaşlığına başvurabilmektedir.

· Romanya’ya sanayi tesisi kuracak kişilere vatandaşlık hakkı tanınabilmektedir.

· Romanya hükümetinden vatandaşlık teklifi alan kişiler direkt olarak vatandaş olabilmektedir.
 

Romanya Vatandaşlığına Başvurmak İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
 

· Soybağı ile başvuracak kişiler için doğum belgesi gerekmektedir.

· Başvuru sahibinin son 3 aya ait maaş bordrosu gereklidir.

· Başvuran kişinin detaylı adres bilgilerinin olduğu ikamet belgesi gereklidir.

· Romanya vatandaşlığına başvuracak olan kişiye ait en fazla 10 yıl içinde alınmış pasaport ve üzerinde kayıt bulunan sayfaların fotokopisi gereklidir.

· Vatandaşlık başvurusu yapacak kişinin mevcut vatandaşlığının bulunduğu ülkenin nüfus cüzdanı gereklidir.

· Başvuru sahibinin evlenme cüzdanı ve içerisinde kayıt bulunan sayfalar gereklidir.

· Yeterli derecede Romence bilindiği kanıtlanmalıdır. Bu durumda bazı istisnalar gösterilebilmektedir.

· Başvuru sahibi tarafından doldurulan en az iki adet vatandaşlık başvuru formu gereklidir.
 

6-) Başvuru Süreci
 

Romanya vatandaşlığı başvuru süreci adım adım ilerlemektedir:

1.   Başvuru Formunun Doldurulması: İlk adım olarak, resmi başvuru formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

2.   Belgelerin Hazırlanması ve Teslimi: Gerekli belgelerin tamamı hazırlanarak ilgili makamlara teslim edilmelidir.

3.   Görüşme ve Sınav Süreci: Başvuru sahipleri, Romanya makamları tarafından düzenlenen görüşme ve dil sınavına tabi tutulabilirler.
 

7-) Romen vatandaşlığı 21/1991 sayılı yasa ve Madde 10’a göre başvuru için gerekli olan evraklar:
 

· Pasaport aslı ve aslı gibidir nüshası;

· Nüfus cüzdanı / kimlik kartı aslı ve aslı gibidir nüshası;

· Sabıka kaydı aslı ve apostilli,noter tasdikli romence tercümesi;

· Başvuru sahibinin nüfus evrakları (doğum kayıt örneği, evlenme kayıt örneği, ad-soyad değişikliği,boşanma) apostilli ve noter tasdikli romence tercümesi, gerekli hallerde;

· Vatandaşlığı olmayan başvuru sahibinin üzerinden vatandaşlık talebinde bulunduğu romen uyruklu atalarının nüfus müdürlüğünden alınacak medeni halini gösteren evraklar (doğum kayıt örneği, evlenme kayıt örneği, ad-soyad değişikliği, boşanma, ölüm) apostilli ve noter tasdikli romence tercümesi;

· Daha önce Romen vatandaşlığı başvurusunda bulunmadığına dair noter tasdikli veya Romanya diplomatik misyonlarınca onaylanmış dilekçe;

· Daimi ikametgah adresinin belirtileceği (Türkiye ya da Romanya) ve romen vatandaşlığına başvurusunun kabulu amacıyla verilen noter tasdikli veya Romanya diplomatik misyonlarınca onaylanmış dilekçe;

· Hiçbir zaman devlet aleyhine bir suç işlemediğine dair beyanının bulunduğu noter tasdikli veya Romanya diplomatik misyonlarınca onaylanmış dilekçe;

· Gerekli hallerde başvuru sahibinin reşit olmayan çocuklarına ait nüfus kayıt evrakları, apostilli ve noter tasdikli romence tercümesi;

· Gerekli hallerde reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerinin noter tasdikli ya da Romanya diplomatik misyonlarınca alınmış onayı;

· 14-18 yaş aralığında ki reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerden birinin noter tasdikli ya da Romanya diplomatik misyonlarınca alınmış onayı;

· Romanya Pasaport Şube Müdürlüğünden ya da Romanya diplomatik misyonlarından vatandaşlığını hangi yolla kaybettiğine dair yazılı bir belge ile varsa kendisinin ya da atalarının devlet kararı ile vatandaşlığını kaybettiğini gösterir belgenin nüshası.
 

Böyle bir belge yok ise:

- Atalarının Türk vatandaşlığına kabul edildiği tarihte nasıl ve ne şekilde kabul edildiğini gösterir apostilli, noter tasdikli romence tercümeli belgeler (kimlik veya doğum kayıt örneği);

- Atalarının Romanya’dan çıkışını Türkiye’ye girişini gösterir belge (çıkış vizesinin gözüktüğü romen pasaportu yada seyahat belgesi);

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vatandaşlık başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

Belgelerin Doğru ve Eksiksiz Olması:

Hazırlanan belgelerin doğru ve eksiksiz olması, başvurunun kabul edilme şansını artırır. Başvuru süreci boyunca güncel ve kesin bilgilere ulaşmak ve değişiklikleri takip etmek önemlidir. Uzman bir avukat ile çalışmak, süreci daha kolay ve sorunsuz hale getirebilir aksi bir ret durumunda vatandaşlık hakkınızı geri dönüşü olmayacak şekilde kaybedebilirsiniz.

Avukat Hüseyin ACAR
Stj. Avukat Eren YILDIZOĞLU